Mail:contact@harasztieszter.hu Tel.:+3630111111

Módszer

Az előzetes bejelentkezést a szülővel vagy a szülőpárral való első interjús beszélgetés követi. Itt lehetőség van a gyermek problémáinak részletesebb megbeszélésére, bepillantani a probléma hátterébe. A szülővel való második találkozás során részletes anamnézist veszek fel, amelyben együtt beszéljük át a gyermek testi és pszichés fejlődésének mérföldköveit.

A gyerekkel való találkozás első 4-5 alkalma az ismerkedésről, a bizalom-teli kapcsolat kialakításáról szól, melynek során igyekszem a probléma lelki mozgatórugóit feltárni, a tudattalan működéseket megérteni. Ebben a diagnosztikus szakaszban a szülő által körülírt problémára való fókuszálás mellett felmérem mik a jól működő, megtartó erővel bíró lelki funkciók és mik azok, amelyek a fejlődés során zavart szenvedtek.

Ez a néhány alkalom az egymásra és a terápiára való ráhangolódásról szól, mind a gyerek mind a pszichológus „tanulja” egymást, a helyzetet. Általában, a gyerekek életkorától is függően játékos, rajzolós, építős, mesélős, beszélgetős foglalkozások ezek, amelyek teret adnak a fantáziának és a kreativitásnak.

Általában a gyerekpszichológiai foglalkozásokon a terápia hatékonysága érdekében a gyerekek a szülő nélkül vesznek részt, de ez természetesen nem a szülő kizárását jelenti. Sőt! A szülő nagyon fontos résztvevője a terápiás folyamatnak. Rendszeres visszajelzések és konzultációk mellett az ő jelenléte, támogatása a gyerek felé, és együttműködése a szakemberrel elengedhetetlen a pozitív változáshoz. Emellett ő segít fenntartani a terápia és a gyógyulás iránti motivációt a gyerekben.

A diagnosztikus szakasz végén újabb beszélgetés következik a szülővel vagy szülőkkel, ahol visszajelzés adok arról, amit tapasztaltam, javaslatot teszek a terápiás megoldásokra. Ilyenkor a szülők is beszámolnak a gyerek viselkedésében, érzelmeiben bekövetkezett változásokról, a tünet, probléma alakulásáról. Ekkor döntjük el közösen, az együttműködés milyen formájára van szükség, egyéni- vagy családterápiára, szülőkonzultációra, vagy más szakember bevonására.

Az első konzultáció díja 8000 Ft, a további terápiás ülések ára egyénre szabott. A megkezdett terápia során, csak a minimum egy héttel a megbeszélt időpont előtt lemondott órát nem kell kifizetni.